След взрива в трети реактор на АЕЦ "Фукушима-1" няма радиоактивно излъчване 14.03 | 08:24

Стоманеният корпус на реактора не е повреден

От Георги Георгиев

В резултат на взрива в АЕЦ "Фукушима-1" не е разрушен главният пункт за управление на реактора, няма и неутронно излъчване, каза на пресконференция в Токио главният секретар на японския кабинет Юкио Едано, предават световните агенции, цитирани от БТА.

Съдейки по постъпващата информация, малка е възможността от изхвърляне на голямо количество радиоактивни вещества, каза той.

Едано заяви, че става дума за експлозия на натрупал се в реактора водород. Стоманеният корпус на реактора, в който се намират горивните пръти, не е повреден и няма опасност за околната среда и за населението.

По последни данни при двата нови взрива в третия реактор на централата има пострадали, сред тях има войници. Всички ранени са работели вътре в блока, самият реактор не е разрушен, няма изхвърляне на радиоактивност, подчерта Едано.

Час след взрива равнищата на радиацията около главния портал на станцията са били 20 микросиверта в час. В Япония допустимата норма за един час е 500 микросиверта.

Според експерти на Токийската електрическа компания взривът в трети реактор е бил много по-мощен от подобния взрив в събота в първи реактор, предизвикал падане на покрива.

Третият реактор работи с ураново-плутониево гориво, но по характеристиките си не създава особени проблеми от гледна точка на безопасността, казаха експерти. 

Водещи