Словения и Хърватия да видят какво ни беше на нас 04.02 | 21:43

Снегът и ледът продължават да създават проблеми в двете държави

От Мая Александрова

Снегът и ледът вече трети ден продължават да създават проблеми в Хърватия и Словения, предаде агенция Tanjug.

Хърватската планинска област Горски Котор е окована в лед, чупят се клони и цели стволове, които падат върху заледените пътища и предизвикват хаос в движението. По някои местни пътища движението е забранено, затворени са и два гранични пункта на хърватско-словенската граница.

Горската спасителна служба се е ангажирала да снабдява възрастни и болни хора от областта с необходимите продукти. В някои общини в района е обявено извънредно положение, а в град Риека заседава кризисен щаб.

В Словения 50 000 домакинства са прекарали нощта без ток, а властите снабдяват пострадалите райони с генератори.

Любляна, Постойна, Целе и Кран са под ледена покривка, която освен проблемите с електроснабдяването блокира и пътищата. В района на Любляна 1048 трафостанции не работят, прекъснат е и 110-киловолтов далекопровод.

Много от пътищата са заледени и движението е спряно, разчистват се само тесни участъци, за да могат да се доставят генератори за ток и вода. На места са прекъснати и телефонните връзки.

В района на град Постойна жителите са се принудили да използват брадви, за да освободят автомобилите си от 15-сантиметровия лед, съобщава Reuters.

Железопътните връзки са прекъснати, а някои бензиностанции и банкомати са блокирани.
Най-голямото словенско пристанище Копер е затворено. В спасителните операции са се включили и бронирани коли на армията.

Заради лошото време двете страни търпят огромни материални щети, изчислявани в милиони евро. Почти половината от словенските гори (около 500 000 хектара) са пострадали, а има опасност и от наводнения, когато ледът се стопи, предупредиха експерти.

Очаква се лошото време в Словения да продължи до края на седмицата, допълни БТА.

Водещи