Срещата на Г-20 започна на фона на протести и сблъсъци в Хамбург (ВИДЕО) 07.07 | 09:58

Над 12 000 души участваха в демонстрация в града, а 76 полицаи пострадаха. Междувременно Тръмп и Путин се срещат за първи път

От iNews.bg

При засилени мерки за сигурност днес започва двудневната среща на върха Г-20 в германския град Хамбург. Форматът обединява водещите промишлено развити страни и нововъзникващи пазарни икономики. Сред водещите теми на срещата ще бъдат търговията и климата, предаде бТВ.

Преди началото на срещата германският канцлер Ангела Меркел определи климата като една от най-важните теми на разговорите и подчерта, че ще защитава не само германските, но и европейските интереси.

"Срещата на върха ще подчертае изолацията на САЩ по климатичните въпроси, защото много страни са решени да продължат да работят по Парижкото споразумение за климата", каза Меркел.

"Обсъжданията на климатичните въпроси със САЩ няма да са лесни, след като президентът Тръмп обяви през юни оттегляне от споразумението за борба с глобалното затопляне на планетата. Ние, разбира се, няма да скрием различията си, а напротив, ще ги посочим, защото по някои ключови въпроси има разнобой в мненията", коментира канцлерът.

Фокусът на света днес е и предстоящата в рамките на форума в хамбург първа лична среща между президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин, която ще се състои в кулоарите на Г-20. 

Протест и размирици

Междувременно снощи в Хамбург имаше голям протест на антиглобалисти, който прерасна в безредици. Пострадаха най-малко 76 служители на реда, включително и говорителят на полицията. Става дума за леки наранявания, уточниха властите.

В протестната акция участвали близо 12 хиляди души, сред които антиглобалисти, анархисти, левичари и обикновени жители на града, предаде ТАСС. 

Засега е известно за най-малко двама ранени сред протестиращите. Според различните данни са задържани между петима и 20 души.

До стълкновенията се стигна, след като полицията се опита да отстрани от тълпата няколко стотин екстремисти, облечени в черно и с маски на главите. Полицаите били замеряни с камъни и бутилки. 

1941283

Протестиращите радикални антиглобалисти са се разделили на групи, формираха отряди в различни части на града и разбиваха всичко по пътя си, съобщи местната полиция. Имало е опити за заслепяване с лазер на кръжащия над града полицейски хеликоптер.

Демонстрацията днес беше по името "Добре дошли в Ада". Протестиращите използваха димки, бомбички и бутилки срещу полицаите, а униформените им отговориха с водни струи и сълзотворен газ.

Водещи

Най-четени