Сръбското правителство прие разпускане на парламента 28.01 | 15:15

Президентът Томислав Николич има 72 часа да насрочи избори

От Мая Александрова

Сръбското правителство прие на днешното си заседание предложение за разпускане на Скупщината и насрочване на предсрочни парламентарни избори, съобщават сръбските медии, цитирани от БТА.

След заседанието на кабинета премиерът Ивица Дачич и първият вицепремиер Александър Вучич се
отправиха към президента Томислав Николич, за да му предадат лично предложението за насрочване на избори.

В предложението се казва, че правителството е постигнало важни резултати в много области от обществения живот. Изтъкнато е началото на преговори за присъединяване към ЕС и резултатите от диалога между Белград и Прищина.

Посочва се също, че значителни резултати са постигнати в сферата на вътрешните реформи и борбата с престъпността и корупцията.

"С цел създаване на условия за изясняване на гражданите за бъдещата посока на държавната политика и осъществяването на възможно по-широка обществена подкрепа за ускорени реформи и
модернизация на обществото, предлагаме народната скупщина да се разпусне, да се произведат нови избори за народни представители и в съответствие с волята на народа да се избере ново правителство", се казва в предложението, подписано от Дачич.

Президентът на Сърбия Томислав Николич има срок от 72 часа да насрочи избори.

За да бъдат изборите насрочени за 16 март, когато са и изборите за кмет на Белград, президентът на Сърбия трябва да ги насрочи най-късно до утре.

Водещи

Най-четени