Стихиите през 2011 г. са най-скъпите в историята 06.03 | 12:10

Най-малко 380 млрд. долара са стрували природните бедствия през годината

От Диана Цветкова

Природните бедствия през 2011 г. са стрували на света рекордните 380 млрд. долара, съобщи представителят на ООН Маргарета Валстрьом.

По думите ѝ тази сума е "минималната" цена и тя е с две трети по-висока от досегашния рекорд, поставен през 2005 г., когато САЩ пострадаха сериозно от урагана "Катрина".

Основни "виновници" за най-високите в историята икономически загуби вследствие на природни катаклизми са опустошителното земетресение и последвалото цунами в Япония, трусът в Нова Зеландия и тежките наводнения в Тайланд.

"Земетресенията са най-скъпоструващите и най-смъртоносните бедствия", заяви Валстрьом на пресконференция, посветена на годишнината от труса в Япония от 11 март 2011 г.

Трусът от 9 по Рихтер, последвалото цунами и експлозията в атомната централа "Фукушима" в Япония са причинили щети за над 210 млрд. щатски долара, според ООН. Наводненията в Тайланд са стрували повече от 40 млрд. долара.

Възстановяването на Нова Зеландия след труса от 22 февруари миналата година, при който загинаха над 60 души, е излязло около 25 млрд. долара по данни на новозеландската централна банка.

Според Маргарета Валстрьом увеличаващите се икономически загуби заради природни бедствия се превръщат в основна заплаха за редица държави. Все пак въпреки солената цена на стихиите, смъртните случаи са по-малко.

"В световен мащаб смъртността вследствие на природни бедствия намалява пропорционално, защото държавите се справят все по-добре с подготовката и въвеждането на системи за ранно предупреждение", отчете представителят на ООН.

Половината от населението на Земята е изложено на риск от природни бедствия, защото живее в силно уязвими области, каза Валстрьом и допълни, че рискът от такива катаклизми се повишава в световен мащаб заради климатичните промени, изчерпването на природните ресурси, лошото използване на земята и задълбочаващите се екологични проблеми.

Тя каза, че заради растящата популация до 2050 г. светът ще има нужда от 50% повече храна, 45% повече енергия и 30 на сто повече вода. А тези ресурси и в момента са недостатъчно на места.

Водещи

Най-четени