Столтенберг бесен на Путин за изказването, че Русия увеличава ядрения си арсенал 16.06 | 19:50

Плановете на САЩ за разполагането на допълнителна военна техника в Европа ще се изяснят през следващата седмица

От Галина Александрова

Русия влага повече средства в отбрана, особено в ядрено въоръжение. Руските военни тренират все повече, все по-често споменават темата за атомно оръжие във военната си стратегия. Това е неоправдано, дестабилизиращо и опасно, и е една от причините да укрепим готовността на силите на НАТО. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Столтенберг направи коментара по повод днешното изявление на руския президент Владимир Путин, че Русия ще добави над 40 нови междуконтинентални балистични ракети към ядрения си арсенал тази година.

Никой не трябва да забравя, че имаме чл. 5 от Вашингтонския договор и че той ще бъде използван с цялата му тежест, ако се наложи, но вярвам, че няма да потрябва, заяви от своя страна Юнкер. Двамата със Столтенберг обсъдиха днес сътрудничеството между двете организации в областта на отбраната в навечерието на насрочения за следващата седмица Европейски съвет.

В източните части от съюза сме предприели защитни, съразмерни мерки, съответни на международните ни задължения и в светлината на руската агресия, особено в Украйна, заяви Столтенберг. Той допълни, че очаква следващата седмица на заседанието на министрите на отбраната от НАТО да станат по-ясни плановете на САЩ за разполагането на допълнителна военна техника в Европа.

Междувременно от централата на НАТО коментираха, че разполагането на военна техника на алианса в Източна Европа нарушава задълженията към Русия.

"Русия твърди, че с разполагането на свои военни средства в Източна Европа НАТО нарушава задълженията си, но това не е така", заяви днес говорителката на организацията Оана Лунджеску, цитирана от ТАСС. По думите й засилването на отбранителните възможности на алианса в отговор на действията на Русия в Украйна не противоречи на Основополагащия акт НАТО-Русия.

Руското външно министерство заяви вчера, че подобни планове нарушават договореностите между Русия и НАТО. Приветствам всички мерки за повишаването на защитата на партньорите в алианса. Решенията от Уелс включват преразполагане на военна техника, поясни Столтенберг. ЕК и НАТО представляваме различни организации с общи ценности, 95 на сто от населението на ЕС живеят в държави от пакта, посочи той.

Не се съревноваваме с НАТО, а се допълваме, добави Юнкер. Всички, които се опитват да ни разделят, ще се провалят, заяви председателят на ЕК. Той съобщи, че със Столтенберг ще се срещат редовно, а различни групи на двете институции ще заседават занапред на всеки два месеца.

Водещи

Най-четени