Стотици кенийци излязоха да почетат паметта на жертвите от терористичния акт в университета в Гариса 07.04 | 17:20

Студентите скандираха и пееха, а голяма част от тях бяха облечени в черно в знак на траур

От Беатрис Николoва

Стотици кенийски студенти излязоха по улиците на Найроби, за да почетат паметта на 147-те жертви, който бяха убити от от ислямистката групировка Ал-Шабаб миналата седмица.

Около 250 човека затвориха основните пътни артерии в столицата на Кения, като блокираха трафика и приканваха шофиращите да се включат в демонстрацията.

Студентите скандираха и пееха, а голяма част от тях бяха облечени в черно в знак на траур. Младите хора носеха и плакати, на които пишеше: "Другарите са уморени от Ал-Шабаб". Сред постерите имаше и надписи: "Вие оставате в сърцата ни, почивайте в мир".

Демонстрантите спряха пред президентството, за да обявят своите искания, които включват големи държавни компенсации за близките на загиналите в атентата, мемориал на жертвите и по-високи мерки за сигурност в Кения.

Пред AFP 22-годишният студент Валтер Мутай заявява, че хората в страната не се чувстват в безопасност.

"Всеки от нас може да бъде следващата жертва, не сме в безопасност", категоричен беше младият мъж. До тълпата мина камион от спецслужбите в Кения, но беше блокиран от демонстранти, които крещяха: "Къде бяхте тогава".

По-рано днес кенийската полиция съобщи, че е хванала още 5 заподозрени във връзка с атентата  в университета в кенийския град Гариса, където загинаха  147, а ранените бяха 80.

Водещи

Най-четени