Супертайфунът „Мангхут” парализира Хонконг 16.09 | 10:16

Природната стихия отне живота поне на 25 души на Филипините

От Ани Романова

Мощният тихоокеански тайфун "Мангхут" парализира в неделя нормалния живот и транспортните комуникации в Хонконг, информира Нова тв. Местната метеорологична обсерватория увеличи сигнала за предупреждение за бури до максималното десето ниво.

По данни на метеоролозите, в момента центърът на тропическия циклон се намира в акваторията на Южнокитайско море на разстояние 150 км от мегаполиса. Тайфунът се пренасочва към брега на западната част на китайската провинция Гуандун и ще достигне материка следобяд.

Въпреки че силата на вятъра в централната част на тайфуна е намаляла до 175 км / ч, той все пак представлява значителна опасност за региона, предупреждават от метеорологичната обсерватория. Циклонът е вдигнал големи вълни в морето, той е придружен от интензивни дъждове, способни да причинят големи наводнения. По нареждане на властите в Хонконг са евакуирани около хиляда жители на две рибарски селища, които биха могли да бъдат наводнени.

Ден по-рано, "Мангхут" премина над Филипините, където по последна информация са загинали 25 души. Друга жертва на бедствието е станал жител на остров Тайван.

Властите издирват изчезнали хора. Около 100 хиляди души прекараха последните часове в специални убежища, които държавата подготви в очакване на стихията. Тя беше наречена супер тайфун и се смята за най-силния ураган, образувал се на земята през тази година. Във вътрешността му поривите на вятъра бяха със скорост от 330 километра в час. Дъждовете предизвикаха свлачища. Материалните щети са огромни. Нарушени са комуникациите в района. Прекъснато е електричеството.

Водещи

Най-четени