Съветът на ЕС прие нова рамка за санкции срещу Русия 08.10 | 13:15

Новата рамка разширява обхвата на потенциалните санкции, включвайки мерки срещу широк спектър от хибридни заплахи.

От iNews.bg

Съветът на Европейския съюз (ЕС) предприе решителна стъпка в отговор на действията на Руската федерация за дестабилизация в международен план. Новоприетата рамка за санкции разширява възможностите на Общността да противодейства на заплахи, насочени към основните ценности, сигурност и интегритет на ЕС и неговите страни-членки.

Санкционният механизъм ще позволи на Брюксел да насочи вниманието си към физически лица и юридически субекти, чиито дейности са свързани с политики на руското правителство, застрашаващи не само европейските държави, но и международни организации и трети страни.

Новата рамка разширява обхвата на потенциалните санкции, включвайки мерки срещу широк спектър от хибридни заплахи. Сред тях са опити за манипулиране на изборни процеси, атаки срещу критична инфраструктура и икономически дейности, разпространение на координирана дезинформация, злонамерени кибератаки и инструментализиране на миграционни потоци.

Лицата и организациите, попаднали под ударите на новите санкции, ще се сблъскат със сериозни ограничения. Техните активи в рамките на ЕС ще бъдат замразени, а на граждани и компании от Общността ще бъде забранено да им предоставят финансови средства. Допълнително, санкционираните индивиди ще бъдат лишени от правото да влизат или преминават транзитно през територията на ЕС.

Водещи

Най-четени