Съветът на ООН по правата на човека заседава извънредно за Сирия 22.08 | 18:44

Заседанието е свикано по искане на 24 страни членки, сред които и четири арабски страни

От Олга Андреева

Съветът на ООН по правата на човека започна днес извънредно заседание, за да окаже натиск върху режима в Дамаск и да хвърли светлина върху извършваните от сирийските сили за сигурност жестокости, които могат да бъдат приравнени към престъпления срещу човечеството, предаде АФП.

Заседанието, свикано по искане на 24 страни членки, сред които четири арабски страни - Саудитска Арабия, Йордания, Катар и Кувейт, беше отложено с над три часа заради проблем с микрофоните.

Целта е съветът да се произнесе по проекторезолюция, призоваваща сирийските власти незабавно да спрат всички актове на насилие срещу мирното население, уточнява БТА. В текста се настоява също за спешно създаване на независима комисия, която да разследва нарушенията на човешките права в Сирия от март насам и да установи кои са извършителите.

Комисията ще докладва в края на ноември, а изводите й ще бъдат представени на генералния секретар на ООН и на съответните органи. Идеята е на САЩ, ЕС и някои арабски държави, отбелязва Ройтерс.

Първоначално разследване на ООН, чиито резултати бяха оповестени миналата седмица, сочи, че петмесечните репресии на сирийското правителството срещу антиправителствени демонстранти, белязани с убийства, изчезване на хора и мъчения, може да бъдат окачествени като престъпление срещу човечеството. 

"Имаме достоверна информация, документирани доказателства, че Асад е използвал танкове, картечници, гранати и снайперисти срещу мирни демонстранти и правозащитници. Убивани са невинни хора", каза пред репортери в Женева представителят на САЩ в Съвета по правата на човека Айлин Чембърлейн Донахю.

Китай, Куба и Русия са сред страните, които искат от проекторезолюцията да бъде премахнат изразът "престъпления срещу човечеството", за да подкрепят текста. Очаква се представителят на Сирия в ООН Фейсал Хаббаз Хамуи да защити правителството си на форума. Заради днешното закъснение заседанието вероятно ще продължи и утре.

Водещи

Най-четени