Съдът в Хага решава дали да арестува Муамар Кадафи 27.06 | 08:40

Ако това стане, той ще е вторият държавен глава, обявен за издирване от МНС

От Кремена Бедерева

Международният наказателен съд в Хага ще реши днес дали да издаде заповед за арест на полковник Муамар Кадафи за престъпления срещу човечеството. Ако това стане, той ще е вторият държавен глава след суданския президент Омар ал Башир, обявен за издирване от МНС, предаде Франс прес.

Съдия Санджи Масеноно Монагенг ще огласи решението на днешното публично заседание в Хага, което започва в 13,00 ч. местно време (14,00 ч. бълг. време) и се очаква да продължи около час, уточнява БТА. На 16 май прокурорът на МНС Луис Морено-Окампо поиска от съдиите да издадат международна заповед за арест срещу полковник Кадафи, сина му Сейф ал Ислам и шефа на либийското разузнаване Абдула ас Сануси.

Тримата са обвинени от прокурора в убийства и гонения, представляващи престъпления срещу човечеството, извършени от либийските сили за сигурност срещу цивилното население след 15 февруари, главно в Триполи, Бенгази и Мисрата. Според прокурора на МНС по време на бунта в Либия са загинали хиляди хора, а ООН посочва, че той е накарал близо 750 000 души да избягат от домовете си.

Доказателствата сочат, че Кадафи е замислил план за потушаване на народните протести през февруари с всички средства, включително с крайно и кърваво насилие, посочва Окампо в искането си. Силите за сигурност са водили повсеместна и систематична политика на атаки срещу цивилни, смятани за дисиденти, с цел Кадафи да запази властта си, се казва още в текста.

Прокурорът разглежда 69-годишният Муамар Кадафи като "косвен автор" на престъпленията, а сина му Сайф ал Ислам - като "косвен съавтор", за какъвто смята и Сануси - дясна ръка и зет на полковника.

Водещи

Най-четени