Създават фонд за либийските бунтовници 05.05 | 14:56

Международната контактна група по Либия заседава в Рим

От Елена Коцева

Международната контактна група по Либия взе решение да се създаде специален фонд за финансиране на либийската опозиция.

По думите на италианския министър на външните работи Франко Фратини до края на деня ще станат известни и детайлите по статута и работата на фонда.

Преди началото на срещата държавният секретар Хилъри Клинтън вече заяви, че действията на НАТО в подкрепа на процеса на мира има за цел да доведе до демократични преобразования в страната.

Либийската контактна група, включваща САЩ, европейските сили, съюзници от Близкия изток и международни организации, започна днес срещата си в Рим, пише БиБиСи. Това е първата среща след Доха, Катар.

Освен финансова помощ се очаква на срещата да бъде обсъдено и мерки за увеличаване на натиска върху Кадафи и хората около него с дипломатически и икономически мерки.

Преходният национален съвет е ръководен орган на либийските бунтовници, които се сражават срещу верните на Муамар Кадафи сили. Националният съвет вече получи одобрението на редица страни членки на ЕС.

До този момент помощта за Либия се изразяваше единствено в хуманитарни пратки или решението за търговия с петрол, който е добиван от бунтовниците.

iNews припомня, че от средата на месец февруари в Джамахирията започнаха масови протести с искането за незабавна оставка на Муамар Кадафи, намиращ се начело на страната повече от 40 години.

След като на 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 1973 за установяването на зона, забранена за полети над Либия, два дена по-късно започна и коалиционната операция "Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията бе поета от силите на НАТО.

Водещи

Най-четени