Кадафи покани НАТО на преговори, но с половин уста 30.04 | 10:20

Либийският лидер няма намерение да се оттегли от властта или да напусне Либия

От Елена Коцева

Либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че е склонен на примирие, за да бъде прекратена операцията на НАТО, но с известни условия, съобщи БиБиСи.

В реч, предавана по държавната телевизия, той дава ясно да се разбере, че няма намерение да се оттегли от властта, нито да напуска Либия.

Това примирие не трябва да е едностранно, подчерта лидерът и поиска бунтовниците да предадат оръжието си. Едва тогава те ще получат амнистия.

В типичния си стил Муамар Кадафи посочи, че подава ръка за преговори с бунтовниците, които от месеци водят боеве срещу него, тъй като не може да воюва срещу тях, т.е. срещу собственото си семейство.

iNews припомня, че от средата на месец февруари в Джамахирията започнаха масови протести с искането за незабавна оставка на Муамар Кадафи, намиращ се начело на страната повече от 40 години.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 1973 за установяването на зона, забранена за полети над Либия, а два дена по-късно започна и коалиционната операция "Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.
В края на месец март ръководството на операцията бе поето от силите на НАТО. Като член на Алианса, България също се включи в операцията с участие на фрегатата "Дръзки", която ще патрулира в Средиземно море. Фрегата замина за Либия на 27 април.

Водещи

Най-четени