Сърбия залови и последния военнопрестъпник, издирван от Хага 20.07 | 11:41

Горан Хаджич трябва да отговаря по 15 обвинения за военни престъпления

От Петя Михайлова

Сръбските власти обявиха, че са заловили Горан Хаджич - последният военнопрестъпник, издирван от Хагския трибунал за военните престъпления в бивша Югославия , съобщи lenta.ru

Хърватският политик от сръбски произход Горан Хаджич е бивш президент на самопровъзгласилата се върху близо една трета от територията на Хърватия Република Сръбска Краина по време на войната (1991-1995).

Той трябва да отговаря по 15 обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради предполагаемата му роля в избиването на стотици цивилни хървати и депортирането на десетки хиляди хървати и други несърби от сръбските сили по време на войната в Хърватия. В обвинителния акт срещу него се отбелязва специално отговорността му за клането в болница във Вуковар, при което бяха избити 250 хървати и други несърби.

В САЩ беше обявена награда за издирването му в размер на 5 млн. долара. Още 1,4 млн. долара за информация за местонахождението му бяха обявили властите в Сърбия.

След като през май тази година беше заловен бившият командир на армията на република Сръбска Ратко Младич, Хаджич остана последният военнопрестъпник, чието предаване Хагският трибунал изискваше от Сърбия.

Предаването на обвинените във военни престъпления на трибунала в Хага е едно от условията за приемане на Сърбия в Европейския съюз.

 

Водещи

Най-четени