Арестуван е Ратко Младич 26.05 | 14:52

Залавянето му беше едно от условията пред Сърбия за влизане в ЕС

От Нели Минчева

Ратко Младич е арестуван от сръбската полиция "днес (четвъртък) рано сутринта". Това съобщи сръбският президент Борис Тадич по време на пресконференция в Белград, предава АФП.

Бившият военен командир е обвинен във военни престъпления и геноцид по време на войната в Босна и Херцеговина от 1992 до 1995 г., когато той е начело на сръбската армия. Младич е в неизвестност от 1996 г.

Смята се, че Ратко Младич е отговорен включително за клането в Сребреница през лятото на 1995 г., когато са избити близо осем хиляди мюсюлмани. Това е най-голямото военно престъпление на територията на Европа от Втората световна война насам.

Арестът на Младич беше едно от условията, поставени пред Сърбия, за бъдещото ѝ присъединяване към Европейския съюз (ЕС).

Информация за ареста беше разпространена преди няколко часа, за първи път от хърватски медии. Тя обаче не беше официално потвърдена непосредствено след появата на публикациите. След ДНК експертиза е установено, че задържаният наистина е издирваният от години Младич.

Водещи

Най-четени