Съюзниците от НАТО обсъждат операцията в Либия 08.06 | 07:37

Миналата седмица фрегатата "Дръзки" се завърна в родината

От Елена Коцева

Двудневна официална среща на министрите на отбраната от НАТО започва днес.
През първия ден министрите ще обсъдят операция "Обединен защитник" и възможностите за следвоенно възстановяване на Либия.

iNews припомня, че България като член на НАТО взе участие в операцията в Либия, която започна към края на март месец.

В налагане на ембаргото в Средиземно море се включи фрегатата "Дръзки”, която миналата седмица се завърна и бе тържествено посрещната на пристанище Бургас. В момента няма яснота дали България ще продължи в някакъв формат участието си и подкрепата си за операцията.

Миналата седмица също така НАТО удължи мандата на операцията и повторно включване на "Дръзки” не е официално поискано.

Ще се дискутира и дейността в областта на противоракетната отбрана на Алианса и защитата от кибернетични заплахи.

Противоракетната отбрана ще заеме централно място и на срещата на Съвета НАТО-Русия, която за първи път след военния конфликт в Грузия през 2008 г. ще е във формат министри на отбраната.
Процесът на трансформация е сред основните теми в дневния ред на Алианса. Министрите ще обсъдят предложенията за географско разположение на елементите от нова командна структура на НАТО и напредъка по реформата на агенциите на Алианса.

През втория ден форумът ще продължи с обсъждане на възможностите за многонационални проекти в областта на отбраната с цел оптимизиране на разходите и избягване на дублирането на способности.
Предвидено е съвместно заседание с партньорите в операцията на НАТО в Афганистан.

На него ще се дискутира постепенното поемане на отговорността за сигурността в страната от афганистанските армия и полиция, както и създаването на мисия на НАТО в подкрепа на утвърждаването на върховенството на закона в Афганистан.

България ще бъде представена от военния министър Аню Ангелов, който ще има среща с министъра на отбраната на Хърватия Давор Божинович.

Водещи

Най-четени