Министърът по нефта на Либия изостави Кадафи 01.06 | 19:25

По-рано НАТО продължи мандата на военната операция до сепември

От Елена Коцева

Министърът на нефтената промишленост на Либия мина на страната на бунтовниците. За решението си Шукри Ханем обяви пред журналисти в Италия, където той се намира в момента.

През май в медиите вече се появиха съобщения за бягството на Шукри Ханем от Либия и отказа му от полковник Муамар Кадафи, но до днес тези слухове не бяха потвърдени.

По-рано днес представителите на страните на НАТО на съвещание в Брюксел се съгласиха да продължат мандата на военната операция на Алианса в Либия с още три месеца. Така военните действия по блокиране на въздушното и морското пространство са разчетени до септември месец.

Самият Андерс Фог Расмусен коментира, че оставката и оттеглянето на Муамар Кадафи са напълно възможни и логични и се очаква това да се случи в рамките на операцията.

От февруари месец тази година в Либия започна гражданска война, при която страната се оказа практически разделена на две части.

От 1 март силите на НАТО по инициатива на Франция, САЩ и Великобритания започнаха военна операция по въздуха. В действията на Алианса участие взима и българската фрегата "Дръзки", включена в контингента по ембаргото, което е наложено. 

Водещи

Най-четени