Таяни: Брекзит може да се отложи с не повече от няколко седмици 09.03 | 11:00

Паралелно Лондон отхвърли предложението на Брюксел

От iNews.bg

Британският министър за Брекзит Стивън Баркли отхвърли новото предложение на европейския главен преговарящ Мишел Барние за решаване на въпроса за предпазния механизъм за ирландската граница, предаде БНР, цитирайки ДПА.

Вчера Барние каза, че ЕС ще позволи на Великобритания да излезе едностранно от Митническия съюз при запазване на другите елементи от механизма. По същество предложението се свежда до това Северна Ирландия да напусне ЕС заедно с останалата част от Обединеното кралство, но да остане част от Общия европейски пазар, докато Брюксел и Лондон договорят търговско споразумение.

"Сега не му е времето за повтаряне на стари аргументи", написа Стивън Баркли в Туитър.

Междувременно председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че е от решаващо значение да бъде предотвратено едно хаотично излизане на Великобритания от ЕС без споразумение.

Твърдият Брекзит би бил катастрофа за британската икономика и би навредил и на Европейския съюз, каза Таяни в интервю за германски вестници. По думите му планираното за 29 март излизане на Великобритания може да бъде отложено най-много с няколко седмици.

Водещи

Най-четени