Три руски военни кораба преминаха Босфора 05.09 | 17:30

Руската страна поддържа постоянен флотски контингент в региона

От Елица Елефтерова

Три руски военни кораба прекосиха Босфора на път към Източното Средиземноморие, в близост до сирийския бряг, заради потенциалната атака в региона от САЩ в отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие от режима на Дамаск, съобщава AFP.

Руският кораб SSV-201 "Приазовие”, придружен откорабите "Минск” и "Новочеркаск” са преминали през Босфора, който разделя Азия от Европа.

Корабът "Приазовие” в неделя отпйтува от украинското пристанище в Севастопол в заради военна служба в източната част на Средиземно море, става ясно от думите на военно длъжностно лице, цитирано от руската агенция Интерфакс.

Русия, която е ключов съюзник на Дамаск, запазва флотското си присъствие в региона. Четири военни кораба пребивават в източната част на Средиземно море заради Сирийската криза и биват сменяни на всеки няколко месеца. Русия има и военноморска база в сирийското пристанище Тартус, чиито корени датират от близките отношения между Москва с Дамаск още от ерата на Съветския съюз.

Москва яростно се противопоставя на оглавяваните от САЩ планове за военни действия срещу режима на сирийския президент Башар Асад в отговор на химическа атака в предградията на Дамаск от края миналия месец.

Руският президент Владимир Путин предупреди в сряда, че одобрението за атака от американския Конгрес, без консенсус на ООН, ще представлява "агресия" срещу Сирия.

Водещи

Най-четени