Турция изгражда алтернатива на Босфора 27.04 | 13:57

"Истанбулският канал" ще е дълъг около 45 – 50 километра

От Елена Коцева

Турция планира да изгради нов пролив, който да съединява Черно и Мраморно море и който да заобикаля претоварения от кораби Босфор. Каналът ще бъде кръстен на града Истанбул.

Новината анонсира турският премиер Реджеп Тайип Ердоган по време на предизборната кампания за парламентарните избори на 12 юни, съобщава ИТАР-ТАСС.

Проектът предвижда да се разпростре на европейската част на Турция. Това ще бъде едно от най-големите строителни начинания на 21 век. Все още няма никаква яснота какви финансови ресурси ще глътне обаче пролива.

Самият премиер Ердоган призна, че проектът не е стигнал до разглеждането си в конкретни детайли, но посочи, че е уверен, че страната няма да има финансови трудности с осъществяването му.

Около 45 – 50 километра трябва да бъде дължината на "Истанбулския канал".

Босфорът е един от най-важните и натоварени проливи, тъй като осигурява достъпа на по-голяма част от Русия, Украйна и Казказката област към Средиземно море.

Освен селскостопанска и промишлена продукция през Босфора минава и значителна част от експорта на нефт от Русия и Каспийския регион - годишно преминават повече от 150 милиона тона.

Бреговата линия на Босфора е около 30 километра. Максималната ширина на северната му част е 3700 м, а минималната — 750 м. Дълбочината в средата на протока варира от 36 до 124 метра.

Два моста минават над Босфора. Първият, "Боазичи" (1560 м), е построен през 1973 година. Вторият, "Фатих Султан Мехмед" (1090 м), е завършен през 1988 г. и е разположен на 5 км от "Боазичи".     

Водещи

Най-четени