Турция реши да прекрати договора с "Газпром" 02.10 | 17:04

Русия е най-големият вносител на газ в Турция (с дял от 60%), следвана от Иран

От Андриян Георгиев

В "Газпром експорт” е получено уведомление от Турция за прекратяване на договора с Русия за доставките на газ по "западното трасе”. Информацията е потвърдена от компанията пред ИТАР-ТАСС. 

"Получихме уведомлението тази сутрин”, заяви говорител на компанията пред агенцията, като е отбелязал, че позицията на "Газпром експорт” по този въпрос най-вероятно ще бъде обявена утре.

По-рано от Министерството на енергетиката на Турция заявиха, че са взели решение за прекратяване на договора, тъй като турската страна не е получила от Русия отстъпки по отношение на цената на газа. Останалите договори между двете страни остават в сила.     

Русия е най-големият вносител на газ в Турция (с дял от 60%), следвана от Иран.

През 1986 г. Анкара и Москва подписаха първия си договор за доставка на руски природен газ. Според него Русия трябваше да достави 6 млрд. куб. м газ по "западното трасе" през Украйна, Румъния и България. Този договор изтича през декември.

Русия доставя природен газ на Турция и през газопровода "Син поток" под Черно море, чиято експлоатация започна през 2002 г.

Турският министър подчерта, че решението на Анкара да не продължи газовия договор с Русия не означава спиране на руските газови доставки, нито влошаване на отношенията с Москва.

"Имаме стратегическо партньорство с Русия, което не може да бъде повлияно от няколко договора", отбеляза той.

Водещи

Най-четени