Увеличават се жертвите на терористичната атака в Кения 22.09 | 12:43

Нападателите все още държат неизвестен брой заложници в мола

От Елица Елефтерова

Увеличават се жертвите на терористичния акт в Кения. Потвърдена е смъртта на 59 души, загинали при атаката на сомалийските ислямисти в търговски център в столицата на Кения Найроби.

Това съобщи кенийският вънтрешен министър Джоузеф Оле Ленку, цитиран от AFP. Все още има заложници в мола и това прави операцията деликатна, допълва министърът.

Нападателите все още държат неизвестен брой заложници в мола и се предполага, че са се укрили в супермаркет в сградата, съобщава БНР. В центъра на Найроби има засилено военно присъствие, а от мола се чува стрелба.

Сомалийската ислямистка групировка Аш-Шабаб (Младежите) пое отговорност за атентата и заяви пред BBC, че той е в отговор на кенийските военни операции в Сомалия. В южната част на Сомалия има около 4000 кенийски войници, които се борят с ислямистките бойци от 2011 година насам.

Президентът на Кения Ухуру Кенята обеща властите да заловят извършителите на атаката в търговския център. Тероризмът сам по себе си е философия на страхливци.

Ще преследваме извършителите, независимо къде избягат. Ще ги заловим и ще ги накажем за това ужасно престъпление, каза Ухуру Кенята. Един от посетителите на търговския център обясни как е започнала атаката.

Първоначално имаше експлозия и след това може би 15-16 изстрела. Реакцията ми беше да се хвърля на пода и мисля, че всички в ресторанта направиха същото, спомня си свидетел на инцидента.

Водещи

Най-четени