Удар по Ирина Бокова: Обвиняват съпруга й, че прал пари на властите в Азербайджан 05.09 | 09:31

Вярно е, получавал съм пари, но всичко е законно. Платил съм си данъците в България, казва Калин Митрев

От iNews.bg

Името на генералния секретар на ЮНЕСКО и бивш кандидат за шеф на ООН Ирина Бокова бе забъркано в мащабен скандал. Макар и не пряко. Мащабно разследване на над 20 световни медии твърди, че съпругът й Калин Митрев е забъркан в схема за пране на пари, свързана с Азербайджан. Става въпрос за сума от близо 3 млрд. долара, макар името му да се споменава само за част от сумата. Това се твърди в материал на The Guardian, базиран на осъществено разследване съвместно с още десетки медии.

Според него Калин Митрев, който е и българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон е замесен в мащабната схема за изпиране на огромните суми. Разследването на т.нар. "Азербайджанска пералня” разкрива, че между 2012 и 2014 г. са направени повече от 16 хил. плащания по различни канали на стойност близо 2,9 млрд. долара от Азербайджан към известни европейци, купувани са луксозни стоки и са прани пари през мрежа от почти непрозрачни британски компании, предаде бТВ.

Част от парите са отишли за политици и журналисти за международна лобистка кампания, която да рекламира Азербайджан. В статията на The Guardian се отбелязва обаче, че не всички получатели са знаели откъде идват средствата. В същото време правителството в Баку е обвинявано за систематично нарушаване на човешките права, корупция и подправяне на избори.

Материалът се базира на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник Berlingske и споделени с Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност, "Гардиън” и други медии.

"Според данните ни пари са се изпращали през британски компании на Калин Митрев, българин, който беше назначен миналата година в Европейската банка за възстановяване и развитие”, посочват от изданието. Митрев е получил най-малко 425 хил. евро за частни консултантски услуги, които извършвал за азербайджанската компания Avuar Co.

Съпругът на Бокова е признал за наличието на парите, но е категоричен, че те са добити по легален начин чрез неговите консултантски услуги. "За всички приходи, натрупани при работа в различни държави, са платени данъци в България”, твърди Митрев.

"Разкритието, че съпругът й е работил като консултант за Азербайджанска компания може да се окаже неприятно за Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО. Тя връчи едно от най-високите отличия на организацията, медалът на Моцарт, на азербайджанската първа дама и вицепрезидент Мехрибан Алиева. Също така Бокова организира изложба в централата на ЮНЕСКО в Париж, озаглавена "Азербайджан – Страна на толерантността”, пишe The Guardian. Пред изданието Бокова е отрекла да има конфликт между нейната работа като генерален директор на ЮНЕСКО и тази на съпруга й, като е категорична, че не е знаела за неговия бизнес.

Водещи

Най-четени