Украйна откровено саботирала Минските споразумения 13.03 | 11:22

Луганската и Донецката народна република се обърнаха към Меркел и Оланд

От iNews.bg

Ръководителите на Донецката народна република и Луганската народна република се обърнаха към канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд като гаранти по Минските споразумения с молба да окажат натиск на Украйна за принуждаване на нейното ръководство да изпълни договореностите, съобщава ТАСС.

"Уважаема госпожо Канцлер, уважаеми господин Президент! Принудени сме да се обърнем към вас като гаранти по Минските споразумения, с молба да окажете натиск на Украйна, включително персонални и икономически санкции за принуждаване на нейното ръководство за изпълнение на Комплекса от мерки, утвърден от контактната група на 12 февруари т.г. в Минск с Вашето активно участие", се казва в съвместно заявление на Александър Захарченко и Игор Плотницки.

Ръководителите на провъзгласените републики подчертават, че "Украйна откровено саботира и не изпълнява поетите върху себе си отговорности". Те също така молят Меркел и Оланд да изпратят в Донецк и Луганск специалисти за методична помощ във възстановяването на банковата система на Донбас.

В резултат на военната агресия на Украйна икономиката в ДНР и ЛНР се намира на границата на колапс, се казва в заявлението.

Най-четени