Унгария обяви извънредно положение заради големия наплив от мигранти 15.09 | 13:13

Австрия въвежда граничен контрол с участието на армията

От iNews.bg

Унгарските власти въвеждат извънредно положение в два южни района заради големия брой имигранти. Това заяви говорителят на правителството, предаде Ройтерс.

Според унгарската полицията от началото на годината в страната са влезли 200 000 нелегални имигранти. Правоприлагащите органи са посочили, че по-голямата част от нелегалните имигранти са влезли в страната през сръбско-унгарската граница. Повечето от тях не остават в Унгария, а продължават пътя си към Западна Европа.

От полунощ в страната влезе в сила пакет от изменения, приети от парламента на 4 септември за затягане на законодателството в областта на миграцията и граничния защита. Мерките включват участие на армията в защита на държавните граници, както и  съдебно преследване на тези, които незаконно преминават границата, припомня БГНЕС.

Влошава се ситуацията и в Австрия. Говорителят на агенцията за бежанците на ООН Мелиса Флеминг съобщи днес, че в Австрия са пристигнали общо рекорден брой - 20 000, бежанци.

Според данните на ООН на гръцките острови се намират 9000 бежанци , а 3500 от тях са се насочили към континента. 5300 бежанци са пристигнали в Македония от Гърция.

В Сърбия от Македония са пристигнали 5600 души, а 10 000 души са достигнали Унгария.

Австрийското министерство на вътрешните работи планира от днес да върне граничния контрол заради положението с бежанците. Проверките ще се въвеждат поетапно, съобщи австрийката информационна агенция АПА. По-късно днес полицията трябва да реши какъв да бъде формата за участието на армията в "операцията по охраната" на границата. В момента военните само подпомагат местните власти за приема и разполагането на бежанците, съобщава ТАСС

Ако в тази сложна ситуация има някаква добра новина, тя е, че е понамалял бежанският наплив в Македония от Гърция в сравнение с предишните дни. Съобщи я македонската МИА, която цитира информация от железопътната гара в южния град Гевгелия, че тази сутрин е заминала само една влакова композиция с 1000 души за северния граничен пункт Табановце. За сравнение вчера по маршрута Гевгелия-Табановце е имало 4 влака с общо 2500 мигранти.

Във временния бежански център в Гевгелия периодично пристигат групи от по 100-200 души, на които се раздава вода и храна, съобщи Международният Червен кръст. Пристигнала е и инвалидна количка за мигрант от Сирия. 

Водещи

Най-четени