Унгария спря да приема мигранти 28.03 | 08:33

Будапеща отказа на Швеция да вземе обратно 5000 души

От iNews.bg

Унгария вече тотално отказва да приема мигранти. След като миналата седмица стана ясно, че Будапеща въвежда нови правила по границата си и директно ще арестува и затваря в лагери по границите на страната всеки чужденец, опитал се да влезе нелегално на територията на страната, сега става ясно, че отказва и да спазва Дъблинското споразумение. Унгарските власти са отхвърлили молба на Швеция, която е искала да върне 5000 души. Става дума за хора, които вече са били на унгарска територия и са били регистрирани там, но след това са продължили пътя си и са стигнали до скандинавската страна.

От Стокхолм вече са изразили острото си недоволство от отказа на Будапеща. Шведското правителство е обърнало внимание на Унгария, че нарушава Дъблинския регламент, съгласно който бежанците трябва да получат убежище в първата надеждна страна, в която са пристигнали, предаде БНР.

Пред вестник "Свенска дагбладет" шведският министър на правосъдието и миграцията Морган Йохансон е посочил, че отговорността за спазването на Дъблинския регламент е на Европейската комисия. Ако еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос не успее да убеди унгарските власти да приемат обратно мигрантите, следващата стъпка на Швеция ще бъде да се обърне към съда на Европейския съюз, е казал още шведският министър.

В същото време Германия призова ЕС да ограничи издаването на визи за високопоставени представители на африкански и други държави, които отказват да приемат обратно нелегални имигранти от Европа.

Водещи

Най-четени