Ураганът "Хелън" отне живота наъй-малко на 44 души в САЩ 28.09 | 10:20

Силата на вятъра достигна 225 км/ч.

От iNews

Ураганът "Хелън", който се засили до четвърта степен, достигна крайбрежието на Флорида.
Това е една от най-мощните бури, която е сполетявала региона през последните няколко десетилетия. Силата на вятъра достигна 225 км/ч, предаде БТА. 

В северната част на щата, властите прогнозират появата на шестметрови вълни. Губернаторът Рон Де Сантис предупреди за възможни наводнения и затваряне на пътища. Над един милион души са без електричество. Летищата в Тампа и Талахаси затвориха врати.

Извънредно положение е обявено още в Джорджия, Северна и Южна Каролина, Вирджиния и Алабама. Властите наредиха евакуация в районите, които ще бъдат най-силно засегнати от бурята.

"Не се опитвайте да предприемате нищо навън по тъмно, не поемайте излишни рискове. Ще има хвърчащи отломки на някои места, големи количества вода. Обстановката е усложнена, още повече в тъмните часове на деня. Когато слънцето изгрее, ще имате време да направите равносметка и да свършите това, което е необходимо", призова губернаторът на Флорида. 

"Точно се връщахме от круиз из Карибите. Чухме, че се задава ураган и се отправихме към Маями. В един момент всички се уплашихме, че може и да не се доберем обратно до пристанището. Което си беше страшно", разказа туристът от Атланта Бина Ханиард. 

Водещи