Учат на стрелба учители в САЩ заради убийствата в Кънектикът 29.12 | 11:04

Противниците на идеята смятат, че това ще доведе до много инциденти

От Владислав Рашков

Над 200 учители са се записали на курс по стрелба към Съвета по спортна стрелба в щата Юта, САЩ. Новината идва само седмица, след като Националната асоциация по оръжията започна кампания, която има за цел да въоръжи охраните на училищата в цяла Америка, пише в. Telegraph.

В момента щатът Юта позволява на учителите да носят оръжия след трагичния инцидент в началното училище в щата Кънектикът, при който загинаха 28 души, от които повечето деца.

"Мисля,че тези курсове са страхотна възможност да се повиши сигурността в училищата. Това е причината да съм тук", споделя учителка, преподаваща на третокласници.

След трагедията в училището "Санди Хуук", Уейн Ла Пиер, председател на Националната асоциация по оръжията, провокира яростна реакция сред учителски съюзи за липсата на оръжие при охраната в училищата. Според него и самите учители трябва да могат да реагират в напрегнати и опасни ситуации, като също носят оръжия.

Идеята обаче срещна и много остри критики. "Ужасна идея. Отвратителна, лоша, гнила идея" бяха думите на председателя по образование в щата Юта, Карол Лийр, според когото това ще доведе до много нещастни инциденти.

"Мерките за сигурност" идват в момент, когато президентът Барак Обама търпи остри критики за свободната продажба на оръжия в САЩ. Ден след инцидента държавният глава бе категоричен, че ще се предприемат стъпки по гарантирането на сигурността, за да не се повтарят подобни случаи.

Водещи

Най-четени