Фон дер Лайен иска поляк за еврокомисар по земеделие 27.08 | 15:33

Новата шефка на ЕК обаче не е съгласна да даде този ресор на номинирания Кшищоф Шчерски

От iNews.bg

Кшищоф Шчерски, който бе номиниран за следващ еврокомисар от Полша, се отказа от тази възможност след среща с бъдещата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен, която предложила на Варшава ресор "Земеделие", съобщи "Политико", предаде БНР.

"Смятам, че този портфейл е толкова важен за Полша, че трябва да отиде при някой, който цял живот се е занимавал със земеделие. Не очаквахме Полша да получи този ресор", каза Шчерски пред полски медии.

В момента той е шеф на кабинета на президента Анджей Дуда и бе предложен за еврокомисар от премиера Матеуш Моравецки в края на юли.

Шчерски предложи кандидатурата на Януш Войчеховски, а по-късно Варшава потвърди, че е номинирала именно него за следващ комисар.

Войчеховски е адвокат, който в момента работи в Европейската сметна палата. Бил е евродепутат от управляващата партия "Право и справедливост" и зам.-председател на комисията по земеделие в ЕП.

По-рано Полша е изявявала интерес към ресорите "Икономика" и евентуално "Енергетика".

Миналата седмица "Политико" съобщи, позовавайки се на български дипломат, че София се е прицелила в земеделието на ЕС. Премиерът Бойко Борисов обаче отрече това, припомня Националното радио.

Водещи

Най-четени