Франция напът да признае Палестинската държава 30.01 | 10:40

През последните години Париж изяви желание на да приеме международна конференция, на която да се възстановят усилията за постигне на мир между Израел и Палестина

От iNews.bg

Франция ще търси начин да възстанови двустранния диалог между Израел и Палестина. Това заяви външният министър Лоран Фабиюс.

"В следващите седмици Франция ще направи необходимите стъпки за организация на международна конференция, в която да се съберат принципните партньори на двете страни, амеркански, европейски и арабски. Целта е да се намери двустранно решение”, каза Фабиюс пред колеги дипломати.

През последните години Париж изяви желание на да приеме международна конференция, на която да се възстановят усилията за постигне на мир между Израел и Палестина. Френският външен министър още обяви, че ако не бъде отбелязан никакъв прогрес в преговорите, страната му ще "изпълни отговорността и ще признае Палестинската държава”.

През ноември 2014г. френският парламент прие решение, в което правителството се призовава да признае самостоятелна Палестина ако мирния процес не започне. Фабиюс отбеляза, че Израел продължава да осъществява заселвания в териториите, които палестинците искат да бъдат включени в бъдеща самостоятелна държава.

Мирните преговори се провалиха през 2014г. и оттогава ситуацията се влошава, която диалогът изглежда по-невъзможен от всякога, коментира АФП. От 1 октомври насам при множество нападения с ножове, пистолети и автомобили от страна на палестинци загинаха 25 израелци. За същото време убитите палестинци в териториите по ивицата Газа са 159.

 

 

Водещи

Най-четени