Хиляди християни се събраха в Ерусалим за запалването на Благодатния огън 11.04 | 13:34

Ловчанският митрополит Гавриил ще донесе Благодатния огън от Йерусалим у нас

От iNews.bg

Десетки хиляди християни от целия свят са се събрали по улиците на Ерусалим, за да се приобщят към церемонията по запалването на Благодатния огън, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". Поклонниците от ранното утро се тълпят по улиците в Стария град. Полицията дежури на всички градски порти и по пътя към храма Гроб Господен, за да се избегнат инциденти.

В храмовете в цялата страна ще бъде разпространен Благодатният огън, който Ловчанскиятмитрополит Гавриил ще донесе от Божи гроб. При слизането на Благодатния огън в параклиса е само патриархът на Ерусалим. Той запалва снопчета от свещи, които изнася на поклонниците. Този огън не излъчва топлина и не изгаря в първите минути след запалването.

Ловчанският митрополит Гавриил замина рано тази сутрин с правителствения самолет. Той е начело на църковно-държавната делегация. Довечера самолетът ще кацне направо в София, откъдето свещениците ще вземат и ще разнесат в митрополиите си благодатния огън. Митрополит Гавриил ще отслужи Светата литургия за Възкресение Христово в храма "Света Троица" в Ловеч. 

Започнаха и кръстните ходове към храма Гроб Господен. Това е един от най-колоритните етапи от ежегодния църковен ритуал, свързан със запалването на Благодатния огън. Той се повтаря всяка година преди настъпването на Великден по православния календар.

Тържествената и шумна процесия от православни арабски младежи се движи от християнския квартал Стар Ерусалим към храма Гроб Господен. В ръцете си те държат хоругви и икони. Главният участник в церемонията на получаването на Благодатния огън – ерусалимският патриарх Теофил III - ще пристигне в храма с кръстен поход от сградата на ерусалимската патриаршия.

Водещи

Най-четени