Черен ден в Копенхаген! Стрелба в датската столица по време на дебат с френския посланик 15.02 | 10:00

Двама въоръжени откриха огън по време дебат на тема "богохулството"

От Беатрис Николoва

При серията от три нападения в датската столица Копенхаген тази нощ са загинали трима души. Петима са ранени, обобщават световните агенции. Има голяма вероятност една от жертвите да е отговорният за атаката срещу културния център вчера следобед и синагогата в Копенхаген малко по-късно през деня. 

Първата атака стана вчера в късния следобед. Мъж стреля по културния център "Крудтьонден", включващ конферентна зала и джаз кафе.

В центъра в момента на нападението е имало публична дискусия, посветена на темата за изкуството, богохулството и свободата на словото, посочва APF. Водещ лектор в дискусията беше шведският карикатурист Ларс Вилкс, известен със скандални карикатури на пророка Мохамед, разгневили ислямския свят преди няколко години и станали повод за непрестанни заплахи за живота му.

В дебата в културния център участваше и френският посланик в Дания Франсоа Зимаре. На дискусията присъстваха няколко десетки души. В нападението срещу културния център загина един от присъствалите на дискусията, който според властите е 55-годишен мъж. Трима полицаи, охранявали културния център бяха ранени.

1472860

Малко след стрелбата, в профила на френския посланик в социалната мрежа Twitter се появи съобщение, че е невредим.

Полицията в Копенхаген потвърди, че заподозрените са носили черни дрехи и са говорели на датски език,пише вестник The Telegraph. Районът около мястото на стрелбата, за което се предполага, че е кафене, е отцепен.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиус осъди категорично терористичната атака в Копенхаген, въпреки че властите в Дания все още не са потвърдили, че става въпрос за терористично нападение. 

1472863

Франция е на страната на датския народ и на властите в борбата срещу тероризма, се посочва в комюнике на министъра.

Малко след полунощ местно време нови изстрели отекнаха в Копенхаген, близо до синагога. Един човек беше ранен тежко в главата и почина от раните си в болница. Един полицай беше ранен в крака, а друг в ръката, но няма опасност за живота им.

Еврейската общност в Копенхаген идентифицира втората жертва като евреин, отговарящ за охраната на синагогата. 

След двете нападения в района на работническия квартал Ньоребро близо до железопътната гара Ньорепорт мъж откри огън по полицаи, които бяха пратени да наблюдават жилищна сграда. Мъж се приближил до полицаите и те го призовали да вдигне ръцете си, в този момент той открил огън и бил пострелян смъртоносно. Смята се, че убитият е един от извършителите и на другите две нападения. 

1472861

Водещи

Най-четени