Четвърта поредна нощ на безредици във Фъргюсън (СНИМКИ) 11.08 | 13:30

Арестите на протестиращи не спират

От Велина Дерилова

Повече от 20 души бяха арестувани във Фъргюсън снощи по време на четвъртия ден от демонстрациите, отбелязващи годишнината от смъртта на Майкъл Браун.

Това се случи 24 часа след като протестът беше помрачен от престрелка, ранила млад мъж, който е в критично състояние. Насилието изправи града на нокти и разтревожи лидерите на движението заради възможността за ескалация на напрежението.

Властите обявиха извънредно положение, което позволява на шефa на полицията Джон Белмар да поеме контрол върху ситуацията във и около Фъргюсън.

1550140

Още в понеделник вечер стотици хора се събраха отново на Уест Флорисънт Авеню, мястото на протестите непосредствено след убийството на Браун миналата година, където демонстрантите пяха и свириха на тъпани, носейки протестни знаци.

Полицията се намеси, когато някои от хората преминаха в зоната за движение. Протестиращите отговориха хвърляйки бутилки с вода и други предмети. Полицейски служители коментираха, че няма да позволят на тълпата да превземе улиците, а присъстващи определиха действията на полицията като агресивни и ненужни.

1550141

Въпреки арестите около 1 часа местно време тълпата се разпръсна, а говорител на полицията каза в официално изявление, че не е имало престрелки, обири и плячкосване. В съобщението се казва още, че не е използван сълзотворен газ. Няма ранени полицаи или протестиращи.

Протести се състоят и извън Фъргюсън. Близо 60 души бяха арестувани за блокиране на входа на федералния съд в центъра на Сейнт Люис. Друга група демонстранти препречи движението на междуградски път 70, което доведе до 64 други арести.

1550142

Напрежението на протеста в неделя ескалира, защото демонстранти пренебрегнаха предупрежденията на полицията да се движат по тротоарите. Непосредствено след това се чуха изстрели, които хвърлиха присъстващите в паника.

Според шефа на полицията е имало четирима стрелци, сред които раненият 18-годишен младеж Тайрон Харис. Той твърди още, че Харис е бил под наблюдение, защото е бил въоръжен.

1550143

Харис е забелязал цивилни полицаи да пристигат в немаркиран бус, на който обаче е имало полицейски светлини. Според Белмар Харис е стрелял по предното стъкло. Четиримата полицаи в колата отвърнали на стрелбата, след което слезли и тръгнали след заподозрения. Харис продължил да стреля докато не попаднал в капана на оградена зона. 

Водещи

Най-четени