Чехия: Няма да приемаме бежанци 16.01 | 18:31

Затворете границите на Шенген, призова вицепремиерът Андрей Бабиш

От Беатрис Николoва

Първият вицепремиер по въпросите на икономиката и министър на финансите на Чехия,  Андрей Бабиш, заяви че страната му не е задължена да приема още бежанци заради квотите на ЕК и няма да го направи.

Според него ситуацията с мигрантите се е променила, а страната му, която си има достатъчно собствени проблеми, е неспособна да приема бежанци. Политиците най-напред са задължени да гарантират безопасността на гражданите, а едва след това да размишляват за възможността да се прояви солидарност към бежанците, смята той, цитиран от БГНЕС.

Бабиш не е уверен, че в ЕС изобщо е останала страна, която иска да приема още бежанци, и според него тя трябва да започне да извозва хората обратно в страните им, като даде знак, че е препълнена.

По мнението на Бабиш Турция не изпълнява задълженията си в борбата с наплива на бежанци в Европа.

"Вълната бежанци трябва да бъде спряна пред европейските граници в Турция. Тя трябва да остане там. Преди Меркел да покани тези хора в ЕС, те чакаха постигането на мир в Сирия, намирайки се в лагери в Турция, Ливан и Йордания", посочва още чешкият вицепремиер.

Той се обявява за затваряне на границите на шенгенската зона.

За първите две седмици на 2016 година в Европа са влезли 23,6 хиляди мигранти от страните от Близкия Изток, което е три пъти повече в сравнение с аналогичния период от януари миналата година, съобщава Daily Express.

Данните са на Международната организация по миграция (МОМ) и според тях ако в първите дни на януари 2015 година по бреговете на Италия и Гърция ежедневно са пристигали по 570 бежанци, то сега цифрата е достигнала до 1 700 души на ден.

От организацията отбелязват още, че от началото на годината при опит да достигнат европейските брегове в Средиземно и Егейско море са загинали 59 души. Подобна тенденция, твърдят експертите, говори за това, че през 2016 година броят на пристигащите в Европа бежанци може значително да превиши този от миналата, когато на страните от ЕС се наложи да приемат 1,1 милиона мигранти.

 

 

Водещи

Най-четени