Щурм в администрацията в Луганск, окървавен митинг в Донецк (СНИМКИ/ВИДЕО) 30.04 | 09:01

ЕС обяви имената на още 15 руски политици, на които налага санкции

От Мая Александрова

Антиправителствени протестиращи взеха контрола на сградата на областната администрация и прокуратурата в Луганск, източната част на Украйна. Протестите продължават, тъй като крайният срок за ултиматум на протестиращите към правителството изтече, съобщава Rusia Today.

"Сградата е наша. Това е", обяви Олег Дереко - местен лидер на протеста.

Голяма група мъже, въоръжени с метални пръти, нахлуха в кметството на Луганск, без полицията да се намеси. Украинското знаме над сградата беше свалено и беше заменено с това на Русия.

Друг проруски активист заяви, че сградата е превзета без използване на каквито и да било оръжия.
Протестиращите, някои въоръжени с палки и метални щитове, се намират в цялата сграда.

Засега няма данни за пострадали при щурма на сградата.

"Не са открити ранени. Ние сме мирни хора", каза Дереко. Протестиращите се събраха в сградата на областната администрация, след като нито едно от длъжностните лица не е отговорило на техния ултиматум, издаден в неделя. Хората настояват за амнистия за всички политически затворници, провеждането на референдум и руски език като официален в района.

"Киев напълно игнорира нашите искания", посочи Олег Дереко.

Друг лидер на протеста – Алексей Ускорякин, заяви, че поемането на контрола не е било планирано. Протестиращите са искали да проведат митинг и са изпратили делегация, която да разговаря с регионалните депутати, които обаче са отсъствали от сградата. Емоциите са надделели над ситуацията, в резултат на което се е случило превземането на сградата, в която са били счупени няколко прозореца.
Протестиращите обмислят евентуалното освобождаване на сградата, "ако губернаторът и законодателите се съгласят на преговори".

По думите на активистите хората отвън са над 3000 и продължават да пристигат още.

Няколкостотин протестиращи са се запътили към офиса на местната прокуратура, която са превзели скоро след това.

Кървави сблъсъци имаше снощи в друг източен град - Донецк. Митинг в подкрепа на правителството беше атакуван от представители на самообявилата се Донецка народна република.

Само за час районът се превърна в бойно поле, след като група хора дойдоха с бухалки, дървени сопи, клони и боксове. Има и пострадали.

В същото време Европейският съюз обяви имената на още 15 руски политици, на които налага санкции. Сред тях са първият вицепремиер Дмитрий Козак и началникът на генералния щаб Валери Герасимов.

С това имената в списъка на Брюксел, срещу които са наложени санкции, станаха 48.

Най-четени