Южен Судан стана 193-та страна членка на ООН 14.07 | 21:04

На 9 юли Южен Судан официално обяви своята независимост

От Андриян Георгиев

Общото събрание на ООН прие днес Южен Судан за 193-та страна членка на световната организация, предаде Ройтерс.

Гласуването чрез акламация последва церемонията в събота, на която новата африканска държава обяви своята независимост и завърши процеса на отцепването си от Судан. 

iNews припомня, че в референдум над 95% от жителите на Южен Судан подкрепиха създаването на отделна държава. И до този момент обаче властите на Севера и Юга не са успели да договорят много от конфликтните въпроси, като границата, някои спорни погранични територии и разделянето на доходите от нефта.

Южен Судан е територия, богата на природни богатства, които се превърнаха и в мотив за десетилетната война между Севера и Юга, довела до хуманитарна криза и стотици хиляди жертви.

От 2005 година в Судан се разполага миротворческа мисия на ООН от 10 000 военни и 4 000 граждански лица. Очаква се обаче след определяне на границите и обявяване на независимостта тази мисия да се оттегли.

В Судан действа споразумение между правителството и Народно-освободителното движение на Судан (НОСД) от 9 януари 2005 година. Споразумението се базира на разделение на пълномощията и доходите от природните ресурси между Центъра и Юга. То сложи край на 22-годишния конфликт, който отне живота на повече от половин милион души. Въпреки това в страната периодично възникват регионални конфликти на етнически или верска основа, които вземат жертви.

През миналата седмица Съветът за сигурност на ООН одобри изпращането на нови мироопазващи сили в Южен Судан, който на 9 юли обяви независимост. Съветът за сигурност реши с единодушие да изпрати 7 000 войници и 900 полицаи, които да се грижат за мира и да помагат за насърчаване на развитието в най-новата държава в света.

Водещи

Най-четени