София става еко – с първия свръхмодерен екоград 10.01 | 14:02

В новото екоселище ще се движат само електромобили и велосипеди

От Ивелина Георгиева

В началото на 2014 г. Столичната община набляга ударно на зелените проекти. В тази връзка общината ще изгражда модерно зелено екоселище край село Мрамор, пише в. "Монитор".

Селището ще бъде направено от сглобяеми къщи от типа "Направи си сам", като най-високите от тях ще бъдат на 2 етажа. Къщичките ще са от естествени материали, произведени в България и ще имат почти нулево потребление на енергия. Теренът, върху който ще бъде построен екограда, ще заема площ от 93 дка край софийското село.

Сградите в "зеления град” ще бъдат модулни, а еднофамилните къщи ще са с площ до 140 кв. м.

Жилищните кооперации ще разполагат максимум с 4 апартамента, като половината от тях ще са между 60 и 90 кв. м. Новият зелен проект предвижда част от жилищата да се отдават под наем, а друга част от тях ще бъде частна собственост.

На покривите ще има соларни панели за топла вода, фотоволтаични системи, озеленяване на покривите и терасите. Освен пеша, движението в зеления комплекс ще се осъществява само с електромобили и велосипеди, като няколко човека в селището могат да ползват един и същи автомобил. В града ще бъде забранено придвижването с автомобили на газ, бензин и нафта.

Свръхмодерният и екокомплекс ще разполага още с басейн, детска площадка, медицински център, аптека и др. На 500-600 метра от мястото има училище и детска градина.

Очаква се там да живеят хора на възраст 2535 г., защото те лесно ще могат да се адаптират към новите технологии и ще могат да развиват и земеделска дейност в екоселището.

Столичната община вече е обявила конкурс за подаване на архитектурни оферти. Проектите за зеленото екоселище ще се приемат от общината от 21 януари до 21 февруари, а резултатите ще бъдат обявени на 28 февруари.

Кандидатът, който спечели конкурса, ще подпише договор с общината, за да проектира проекта си на стойност до 10 000 лева без ДДС. Класираният на второ място ще получи грамота и възможност да участва в технологичния панаир "Костлума" в Будапеща, а спечелилият третото място ще се задоволи само с грамота.

Проектът е съфинансиран от оперативна програма за транснационално сътрудничество "Югоизточна Европа 2007–2013”.