"Топлофикация-София" с план за намаляване на загубите тази година 09.02 | 15:10

От 11 февруари целият паричен поток ще бъде пренасочван към „Булгаргаз”

От Елена Коцева

"Топлофикация-София" има план за намаляване на загубите до 7 милиона лева за 2011 година.

За сравнение миналата година Топлофикация приключва с загуба от 18 милиона лева.

За 2011 г. дружеството ще предложи на ДКЕВР да му бъдат признати 6,9 млн. лв. разходи за ремонтна програма. Планира се подмяната на 11 км от тръбопроводната мрежа, а за 2012 - поне 15 км.

На пресконференция изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов посочи, че до края на утрешния ден ще бъдат изплатени 90 милиона лева към "Булгаргаз". С тази сума се изпълват задълженията на "Топлофикация-София" в договора за погасителен план от началото на годината.

От 11 февруари целият паричен поток, който постъпва в "Топлофикация София" ще бъде пренасочван към "Булгаргаз” за погасяване на задълженията за природен газ. В Края на миналата година задълженията на дружеството бяха близо 100 милиона лева.

За първи път от 4 години насам има воля от страна на държавата за подкрепа и оздравяване на "Топлофикация - София", посочи изпълнителният директор, цитиран от агенция "Фокус”.

Днес от дружеството ще внесат в Столична община пакет от документи с мерки за подобряване на финансовото и техническото състояние на "Топлофикация-София".

От дружеството планират да подменят и 1900 абонатни станции в София, с което ще приключи процесът по подмяна на станциите в столицата.

В инвестиционната програма се предвижда да продължи и смяната на топлинната изолация на топлопроводите, които са на открито. Тази част от ремонтната програма на дружеството ще бъде изпълнена със собствени ресурси, като няма да се наемат външни изпълнители.

Ще бъдат монтирани честотни регулатори на някои от помпите, които ще намалят с около 30% електроенергията, която дружеството използва за собствени нужди.
Повечето ремонти ще бъдат извършени през лятото и трябва да приключат до септември тази година.

Водещи

Най-четени