Столичната топлофикация настъпва към дяловото разпределение 13.04 | 12:17

Дружеството няма да иска повишение на цената

От Елена Коцева

"Топлофикация София" вече ще извършва и услугата дялово разпределение на топлинната енергия и ще работи с измервателни уреди "Сименс".

Топлофикацията вече предлага тази услуга в 22 сгради, като в някои от тях събираемостта достига 90 процента.
Софтуерът за масово предлагане услугата от "Топлофикация София" ще е готов до две-три седмици.

Според коментара на изпълнителния директор Стоян Цветанов участието на дружеството на този пазар ще повиши конкуренцията и съответно качеството на услугата.
Цветанов увери, че няма да се прилага нелоялна конкуренция на фирмите за дяловото счетоводство.

iNews припомня, че с въвеждането на системата за топлинно счетоводство, дейностите по отчитане на топломерите бяха предоставени на частни фирми. Те обработват данните между крайния клиент и "Топлофикация – София".

Освен това тази година топлинните счетоводители започнаха кампания за подмяна на всички уреди за дялово разпределение - измерватели и водомери. Причината е изтичане на гаранционния срок на уредите, монтирани преди 8 и 10 години. Кампанията ще струва на българина около 30 милиона лева. 

Изпълнителният директор на столичната топлофикация заяви, че няма нормативно основание да се поиска повишение на цената на топлинната енергия заради последното повишение на цената на природния газ.

До момента 190 сгради са поискали да им бъде спряно отоплението, очаква се от понеделник следващата седмица да започне масовото спиране на отопление в столицата.

Стоян Цветанов съобщи още, че за близо 85 процента от клиентите на "Топлофикация София" месечната сметка за парно за март е под 150 лв. Изразходваната енергия е около 550 000 мегаватчаса, което е с 90 000 мегаватчаса по-малко от февруари.

Водещи

Най-четени