Днес София празнува 17.09 | 11:07

На 17 септември православните българи почитат паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Денят е обявен за празник на столичния град с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г.

От

В 11.30 ч. пред църквата "Света София" ще се състои традиционният тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София.

В 19.00 ч., в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Тази година спектакълът е под мотото "София - столица в културно съжителство на етносите". Режисьор е Борис Радев, а водещ - актьорът Мариус Донкин.

Българската национална телевизия (БНТ) ще излъчи церемонията от 22.05 ч.

Наградите на Столична община се връчват в седем области - литература, театър, музика, изобразителни изкуства, кино, архитектура и журналистика.

Връчва се и Специална награда за цялостно творчество, изключителни постижения и принос в областта на културата.

Наградите се присъждат на конкурсен принцип, по една във всяка област и са под формата на грамота и парична награда.

В програмата на спектакъла ще участват етно групата "Вакали", ромският танцов състав "Шукарипе", солистът на Националната опера и балет Росен Канев, артистите от музикално-драматичен театър "Кадрие Лятифова" - Кърджали, арменски танцов състав "Гарабнер", вокална формация за еврейски песни "Дулсе канто" с ръководител Лика Ешкенази и фолклорен ансамбъл "Филип Кутев".

 

Водещи

Най-четени