Домовете за възрастни хора в София имат достатъчно места 20.01 | 17:09

Предстои ремонт на дома в Горна баня

От Елена Кирилова

Домовете за възрастни хора в София разполагат с достатъчно свободни места, заяви Минка Владимирова, директор на Дирекция "Социални дейности” към Столична община, цитирана от агенция "Фокус”.

По думите й през последните години материалната база в домовете за възрастни хора е подобрена значително. За целта специално се отделят средства от общинския бюджет и всеки подобен ремонт се поема от общината.

Благодарение на ремонтите от последните три години столичните домове имат отопление. Единствената подобна сграда, която не е била реновирана, е тази в Горна баня. През 2013 г. тя също ще бъде ремонтирана, като вече са заделени пари за основните ремонтни дейности и обзавеждане.

Общината финансира допълнително домовете за възрастни хора, които издръжката е крайно недостатъчна, където има повече лежащо болни или се изисква по-специална грижа, твърди Владимирова.

"Стремим се към максимално подобряване на условията и качеството на живот на възрастните хора в тези домове. Много държим и на активния социален живот на хората, тъй като изолацията, в която изпадат понякога, предизвиква сериозни емоционални кризи у тях”, каза още тя.

Към момента не се предвиждат строежи на нови домове за възрастни. Само в София има седем такива заведения, в което влизат и домовете за хора с умствена изостаналост. В домовете се настаняват хора над 18 години, а общият им капацитет е около 800 места.

Водещи

Най-четени