Легални превозвачи вместо маршрутки возят перничани до София 15.03 | 08:55

Заради спирането на незаконните маршрутки жителите излязоха на протест

От Елена Коцева

Легални превозвачи поемат курсовете на незаконните маршрутки от пернишките села до столицата.

Най-напред са удовлетворени исканията на жителите на с. Драгичево, които миналата седмица излязоха на протест в защита на пиратския транспорт до София. Основен аргумент на протестиращите беше, че с маршрутките, макари и нелегални, те се придвижват до работните си места. 

Промяната в транспорта е договорена на среща между инициативния комитет от населеното място, представители на ДАИ, превозвачите и ръководители на областта и общината, съобщава БТА.

По 26 курса до София дневно, идващи от близкото село Кладница, вече са заменили незаконните маршрутки през Драгичево.

През лятото автобусите обещават да се движат и по-често. Линията е междуобластна и се дели между Перник и София. 

Влязлото в сила разписание е по действаща транспортна схема от 2005г.  Досега то не е било прилагано заради агресивните незаконни маршрутки.

Така жителите на Драгичево ще получат транспорт до столицата през половин час и ще могат да се придвижват до работните си места.

Разрешава се проблемът и за селата Студена, Кралев дол и пернишкия квартал "Църква", чиито жители също ползваха нелегалните маршрутки.

Очаква се  разрешение от министъра на транспорта за  направено  допълнение на съществуваща стара линия Студена - София. Предлага се на всеки час да върви транспортно средство, което да събира пътниците на  населените  места по маршрута.

Водещи

Най-четени