През лятото София ще има ново кръстовище на две нива 18.10 | 15:36

Започва строителството при бул. "Пейо Яворов" и "Стоян Михайловски"

От Мая Александрова

От утре започва строителството на кръстовището на две нива при столичните булеварди "Пейо Яворов" и "Стоян Михайловски". Стойността на обекта е около 13,5 млн. лева, съобщи на пресконференция зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, цитиран от БТА.

Строителството ще продължи около шест месеца, като поради зимните условия през януари и февруари ще бъде прекъснато. Очаква се през лятото на следващата година кръстовището да бъде завършено.

Христов информира, че общата ширина на естакадата е 18 метра и включва два тротоарни блока, широки по 1,10 м, две платна за движение по 7 м и разделителна ивица 2 м. Ще бъдат изградени нов водопровод, нов канал и ново улично осветление.

Водата в района по време на строителството няма да бъде спирана, отбеляза зам.-кметът. По думите му движението в участъка също няма да бъде спирано.

Ще бъде изграден шумозащитен екран по протежението на бул. "Пейо Яворов", който ще гарантира намаляването на шума и на токсичните газове.

В рамките на проекта е предвидено разширението на ул. "Стоян Михайловски" в участъка между площад "Велчова завера" и "Пейо Яворов", както и пешеходен подлез за връзка на двете зони с парка.

Любомир Христов посочи, че проектът предвижда и още два етапа – връзката на бул. "Никола Вапцаров" с ул. "Сребърна" по трасето, което минава зад болница "Токуда". Така ще се осигури пряка връзка за автомобилите до кръстовището с бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна".

Водещи

Най-четени