Столична община ще образова софиянци как да реагират при бедствия 04.02 | 18:53

Инициативата е част от проект на общината по линия на гражданската защита

От Георги Георгиев

Реакцията при бедствия и кризи е била основната тема по време срещата на столичния кмет Йорданка Фандъкова и еврокомисаря Кристалина Георгиева, съобщи Фандъкова пред журналисти.

По време на срещата на Георгиева е представен проектът за информиране на населението за всички по-тежки бедствия и катастрофи, предаде БТА.

По думите на кмета еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи се е ангажирал с подкрепа на инициативите на общината по превенция на рисковете от бедствия и аварии.

Една от тези инициативи е отпечатването на половин милион листовки, които да информират жителите на столицата как да реагират при бедствия и кризи.

"Идеята ни е след като бъде готова дипляната, тя да се отпечата в половинмилионен тираж и да се разпространява по всички възможни канали, за да стигне до гражданите на София", заяви Йорданка Фандъкова.

София е партньор с Испания и Италия, както и с учени от БАН, при изпълнението на проект с европейско финансиране по линия на гражданската защита.

Според проекта предстои сформирането на доброволно формирования в София с общо 266 души за реакция при бедствия и кризи.

"В приоритетите ни е превенцията на опасността от наводнения, като и тази година в бюджета на София са включени средства за продължаване на корекцията на речните корита", посочи още кметът на столицата.

Водещи

Най-четени