Столична фирма и граждани настояват да се махне гето 22.02 | 12:33

Гетото се намира на булевард „Европа“ и „Околовръстния път“.

От Елена Коцева

Фирма и граждани в столичен квартал настояват да бъде премахнато гетото, което се намира на булевард "Европа" и "Околовръстния път".

Те са обединили усилията срещу "временно" настанените във фургони роми и са внесли писмо с искането си и над 700 подписа в Столична община. Писмото беше разгледано от съветниците от комисията по околна среда на Столичния общински съвет, съобщава БТА.

Районният кмет на "Люлин" Венетка Серафимова подкрепя искането на фирмата и живеещи в кв. "Република".

Проблемът е от 2001 година, след като с разпореждане на тогавашния районен кмет заради разчистването на терен за хипермаркет, живеещите върху него са били преместени във фургони край булевард "Европа". Според данните на общината в обособеното гето живеят 134 души.

От фирмата, чието писмо предизвика дебат по темата, посочват, че измереният звуков фон при затворени прозорци в помещенията й от страна на гетото е достигал 102 децибела. Освен това е имало случаи на кражби, счупвания на автомобилни стъкла на фирмените автомобили.

В писмото си от дружеството искат премахване на гетото, подобряване на инфраструктурата, както и да се установи строго спазване на обществения ред.

 

Водещи

Най-четени