Според д-р Садъкова, сезонността на вирусите вече не е така ясно изразена, както в миналото 13.08 | 08:30

Размива ли се сезонността на вирусите?

От iNews.bg

През последните години наблюдаваме сериозни промени в разпространението на вирусните инфекции, които изправят пред нови предизвикателства както лекарите, така и пациентите. Един от основните въпроси, които се задават днес, е дали традиционната сезонност на вирусните инфекции вече е в миналото. Д-р Невин Садъкова, общопрактикуващ лекар в Момчилград, сподели своите наблюдения и трудности, с които се сблъсква в работата си, особено на фона на липсата на педиатър в града.

Размива ли се сезонността на вирусите?
Според д-р Садъкова, сезонността на вирусите вече не е така ясно изразена, както в миналото. Тя отбелязва, че вирусни инфекции като ентеровируси и аденовируси, които обикновено са характерни за определени сезони, сега се появяват през цялата година. Това създава допълнителни трудности за лекарите, които трябва да се справят с различни инфекции, независимо от времето на годината.

"Вече някак се разми сезонността с появата на вирусите. Според мен почти целогодишно хората боледуват и от ентеровируси, и от аденовируси. Имам чувството, че понякога има коклюш на вълни. Понякога има болни от КОВИД, но просто няма как да го докажем, много е сложно," споделя д-р Садъкова.

Какви са най-честите вирусни инфекции в момента?
В момента в Момчилград най-често се срещат случаи на ентеровируси, които се характеризират с отпадналост, мускулни болки, главоболие и висока температура. Лекарите обаче се затрудняват да разграничат дали става въпрос за КОВИД или друг вид инфекция, поради липсата на точни тестове и желанието на пациентите да се изследват.

"Имам хора с отпадналост, с мускулни болки, главоболие и висока температура, без да има зачервяване на гърлото, без нищо да има вътрешно, белия дроб. За мен такива случаи са ковидни случаи," пояснява д-р Садъкова. Тя допълва, че летният грип също не може да бъде изключен като възможност, но е трудно да се направи точна диагноза без изследвания.

Диагностиката на вирусни инфекции в Момчилград е сериозно затруднена от липсата на педиатър. Д-р Садъкова споделя, че в момента е затрупана от работа, тъй като трябва да се грижи за много деца, които са болни. Симптомите, които най-често се наблюдават, включват висока температура, главоболие, диария и повръщане.

"Повечето са с високи температури, с главоболие, някои са с диарии, някои само с повръщане, но почти всички са с температури," коментира тя.

Лекарите като д-р Садъкова се оказват в ситуация, в която трябва да лекуват симптоматично, без да имат пълна увереност каква е причината за заболяването. Това създава несигурност и напрежение както за лекарите, така и за пациентите.

Д-р Садъкова отбелязва, че в областта може вече да има случаи на новия щам FLiRT, макар и да няма точни данни за това. Тя също така наблюдава как продължителният КОВИД-синдром влияе на пациентите ѝ, като най-честите усложнения включват стомашни проблеми, сърдечни заболявания и кръвни нарушения.

"Късните усложнения се проявяват до една година, но в повечето случаи не са тежки," казва тя, подчертавайки, че КОВИД често ускорява съществуващи заболявания, но не ги причинява.

Водещи

Най-четени