"Български" отбори ще спорят за италианската волейболна корона 18.04 | 10:25

На финала в Серия А1 един срещу друг ще се изправят воденият от Радостин Стойчев Тренто с Матей Казийски и Николай Учиков в състава си, и Пиаченца на Христо Златанов

От Мариян Найденов

"Българско" дерби ще определи новия шампион на Италия, след като снощи воденият от Христо Златанов отбор на Копра Елиор (Пиаченца) детронира настоящия шампион на Серия А1 - Кучине Лубе Банка Марке (Мачерата).

Това се случи, след като римските "вълци" се наложиха с 3:1 (26:28, 25:22, 25:23, 25:15) в своята "Пала Банка" в мач номер 3 от полуфиналния плейоф и спечелиха серията с 3:1 успеха, като единствената победа за Мачерата дойде по служебен път - заради по-доброто класиране на тима в редовния сезон.

Така Пиаченца се класира за финала, където ще се изправи срещу водения от Радостин Стойчев и с Матей Казийски и Николай Учиков в състава си тим на Итас Диатек Трентино (Тренто), който отстрани Кунео на Цветан Соколов в другия полуфинал.

Капитанът на Пиаченца Христо Златанов изнесе поредния си силен мач и завърши с актив от 10 точки (1 блокада, 50% ефективност в нападение), толкова нанизаха ветеранът Самуеле Папи и американецът Максуел Холт. За МVP на срещата бе избран кубинецът Роберланди Симон, който реализира 14 точки.

Най-резултатен за Мачерата, а и в мача стана руснакът с италиански паспорт Иван Зайцев, който се отчете с 16 точки, а единственият друг състезател на гостите, завърши с двуцифрен точков актив, бе сръбският център Драган Станкович - с 10.

Първият мач от финалната серия между Пиаченца и Тренто ще се изиграе в "Пала Тренто" на 25 април (четвъртък) от 18:30 часа българско време. Двата отбора излизат в повторение на мача за титлата отпреди четири години, когато Копра спечели единствения си трофей след драматичен плейоф с трентинци.

Водещи

Най-четени