"Лъвиците" срещат сериозни конкуренти в битката за олимпийска виза 14.11 | 13:05

Българските националки ще спорят за място на Олимпиадата с отборите на Русия, Полша, Турция и Сърбия

От Михаела Ганчева

Женският ни национален отбор по волейбол "възкръсна" след тежкото лято, спечелвайки олимпийския предквалификационен турнир в Баку през уикенда и остана в битката за виза за Игрите в Лондон.

Сега обаче следва и далеч по-тежката задача за амбициозните момичета на Марчело Абонданца - да преборят тежката конкуренция на седем отбора в Истанбул през май и да спечелят заветното място на Олимпиадата в британската столица. До момента са ясни шест от осемте тима на заключителния квалификационен турнир догодина - България, Турция, Полша, Русия, Хърватия и Сърбия, като останалите два съперника на "лъвиците" ще станат известни до дни.

Туркините се класират за финалния турнир по правото на домакин. Полша пък ще участва в надпреварата като най-добре представилия се тим на Европейското първенство, който не участва в провеждащия се в момента турнир за Световната купа в Япония.

Русия си спечели правото на участие в битката за олимпийска квота по примера на българките, след като подчини конкуренцията в предварителния турнир в Калининград през уикенда. Домакините от Сборная надвиха тима на Румъния с 3:1 (25:17, 22:25, 25:11, 25:18). Хърватия също спечели турнир у дома, надвивайки тима на Холандия в оспорван тайбрек - 15:25, 25:19, 25:19, 15:25, 15:13.

След поредните мачове от турнира за Световната купа, тимът на Сърбия загуби шансове да се бори за призовите места в надпреварата и се присъедини към участиниците в Истанбул, а останалите два съперника на "лъвиците" ще станат известни до края на седмицата.

Освен отличничките в Япония, шанс да попаднат в битката за място на Игрите имат и вторите най-добри отбори в предквалификационните надпревари. Както е известно, само шампионът в Истанбул ще се осигури участие на Олимпиадата догодина.

Водещи

Най-четени