"Лъвовете" се класираха за шампионата в Полша 05.01 | 22:00

Въпреки загубата от Чехия, България ще играе на Световното

От Иво Вецев

България се класира за Световното първенство по волейбол в Полша през тази година, след като мъжкият ни отбор взе нужния един гейм срещу Чехия и окупира върха в квалификационния турнир, провел се в Опава.

"Лъвовете" допуснаха драматично поражение с 2:3 (25:22, 18:25, 22:25, 25:18, 12:15), като след спечеления първи гейм те се отпуснаха и просто доиграваха двубоя, а Плачи направи много смени, изваждайки най-силния си нападател Соколов.

В първата част силната блокада (4 точкови блокади), а силният сервис помогна да се разбие чешката защита, което беше и разковничето в първия гейм. Соколов пък записа 6 точки преди да бъде сменен от Милушев, след като България се класира след спечелената първа част.

Това определено дигна тонуса в отбора на домакините, като те почнаха да посрещат перфектно, а това се оказа пагубна за България. Чехия спечели следващите две част и въпреки по-добрата игра на "лъвовете" в следващите два гейма, те единствено успяха да стигнат до минимална загуба с 2:3.

Валентин Братоев и Данаил Милушев записаха по 13 точки в актива си, а Скримов добави 11, като беше и най-стабилният играч на полето в състава на Плачи. С 10 пункта се отчете Йосифов.

Въпреки загубата България се класира за шампионата на планетата в Полша, тъй като събра 7 точки от 3-те си мача, завърши с най-много спечелени геймове, както и са най-добро точково съотношение.

По-рано днес и женският национален отбор стигна до Финалите в Италия след победа с 3:1 над Беларус в Самоков.

Водещи

Най-четени