"Лъвовете" се сринаха в ранглистата на ФИФА 12.09 | 18:08

Националите бележат отстъпление с 11 позиции, Испания остава начело

От Божидар Азманов

Националният тим на България отбележи спад с 11 позиции в ранглистата на ФИФА за месец септември.

От последното обновяване на класацията досега "лъвовете" изиграха три срещи, в които записаха две поражения и една победа.

Любослав Пенев и неговите момчета загубиха контролата с Македония през миналия месец с 0:2 в Скопие и двубоя от световните квалификации в Палермо срещу Италия с 0:1.

Именно тези две поражения костват 53-то място, на което българите бяха класирани на 8-ми август. Успехът ни пък бе срещу Малта само преди два дни с минималното 2:1.

Подреждането ни в ранглистата на ФИФА има значение, защото при положение, че България успее да се класира на бараж, тогава ще има жребий между осемте отбора достигнали до тази фаза.

На самия жребий ще има поставени и непоставени отбори, като за целта ще се използват коефициентите от ранглистата на ФИФА за октомври месец.

С оглед на спада в последния месец, сега трябва да се надяваме, че България ще победи в оставащи си двубои и така ще вдигне коефициента си възможно най-много преди решителните мачове от плейофите. За съжаление сметките показват, че ще ни бъде трудно да минем в поставените отбори.

Все пак обаче шестте точки в последните два мача - срещу Армения в Ереван и Чехия в София, са от изключително значение за нашите, тъй като към този момент те са последни от деветте втори отбора в групите, а това означава, че изобщо няма да присъстват на жребия за плейофите, ако позицията им се запази.

Той ще се тегли на 21 октомври в Цюрих, а мачовете ще се играят на 15 и 19 ноември.

Иначе най-напред от съперниците ни в световните квалификации в ранглистата на ФИФА са италианците, които заемат 4-та позиция, бележйки прогрес с две места. Чехия пада с 6 места до 32-ра позиция, а Армения се изкачва рязко с 11 места до 55-то място.

Най-сериозният ни преследвач за втората позиция - Дания, също напредва с 4 места и вече е под номер 23. Малтийците са 142-ри с отстъпление от 8 позиции.

Начело на класацията остава Испания, а Аржентина измества Германия от втората позиция. Пети са Колумбия, а Белгия скача с четири места до шестата позиция. На седмо място се изкачва Уругвай, а десетката, от която изпада Португалия, допълват Бразилия, Холандия и Хърватия.

Водещи

Най-четени